Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Περιβάλλον – Οικονομία – Ανάπτυξη

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οικονομική περισυλλογή και η εξοικονόμηση πόρων που θα διατεθούν για την ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιούνται στο μέγιστο τα Ευρωπαϊκά κονδύλια με άρτιες προτάσεις, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες αποδοχής τους. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν πάντα με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Η καλλιέργεια ‘πράσινης’ συνείδησης πέραν του περιβαλλοντικού και ανθρωπιστικού του οφέλους, εξοικονομεί χρήματα τόσο για τους δημότες όσο και για τον ίδιο τον Δήμο.
 ·     
  • Προστασία, ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος (θαλασσινές σπηλιές, Κάβο Γκρέκο, Άγιος Νίκανδρος). Διεκδίκηση πόρων για επισκευή του παραλιακού πλακόστρωτου.
  • Άμεση προτεραιότητα στην καθαριότητα παραλιών καθώς φυσικά και σε όλο το Δήμο. Με την ενεργοποίηση των πολιτών και σε εθελοντική βάση αλλά και των μαθητών με μακροπρόθεσμο στόχο την περιβαλλοντική παιδεία.
  • Προώθηση πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης. Αντικατάσταση των συνήθων λαμπτήρων πυράκτωσης με λαμπτήρες ατμών νατρίου και δημόσια φώτα με φωτοβολταΐκά όπου μπορούν να εφαρμοστούν. Με καθολική εφαρμογή στα κτίρια του Δήμου, στο δίκτυο σηματοδοτών της πόλης και στον τομέα του δημόσιου φωτισμού, με αποτέλεσμα την μείωση εξόδων ηλεκτροδότησης αλλά και λιγότερες εκπομπές ρύπων. Οι επεμβάσεις που υλοποιεί ο Δήμος στα πλαίσια των περιουσιακών του στοιχείων επιδρούν μεν σημαντικά στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης της δημοτικής μηχανής αλλά ενεργούν καταλυτικά και σαν παράδειγμα για τον πολίτη και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Άσκηση πίεσης στην εταιρεία Green Dot για κάδους ανακύκλωσης σε όλες τις γειτονιές και επιχειρήσεις, παράλληλα με ενημέρωση των δημοτών μας για τα περιβαλλοντικά αλλά κυρίως τα οικονομικά οφέλη συμμετοχής μας στην ανακύκλωση.  Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε τόσα λιγότερα σκύβαλα αποθέτουμε στην Κόσιη, όπου κυρίως πληρώνουμε τα υψηλά κόστη μεταφοράς. Ταυτόχρονα θα διεκδικήσουμε μείωση των κόστων αυτών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εντός της πόλης μας παράγουν κατά κύριο λόγο απόβλητα ανακυκλώσιμου χαρακτήρα (μπουκάλια=γυαλί, χαρτί, πλαστικά, αλουμίνια, οργανικά απόβλητα). Με την δυνατότητα ανακύκλωσης κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης, ο όγκος των σκυβάλων μπορεί να μειωθεί μέχρι και 70%. Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές σωστού υπολογισμού των σκυβάλων του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης ξεχωριστά. Έτσι λειτουργούν οι σύγχρονες πόλεις και η Αγία Νάπα πρέπει να πρωτοπορεί.
  • Πρόγραμμα κομποστοποίησης: Η ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων και η μετατροπή τους σε λίπασμα, μειώνει κατά ένα μεγάλο μέρος τον όγκο των απορριμμάτων που θα κατέληγαν στους χώρους ταφής των απορριμμάτων ενώ μειώνει και το κόστος αποκομιδής. Οι Δημοτικές αρχές θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των δημοτών τους σε μηχανές κομποστοποίησης, με πιέσεις προς τους κρατικούς φορείς και μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Σε συνδυασμό με τους κάδους ανακύκλωσης, οι δημότες θα αποθέτουν στον κοινό κάδο των σκουπιδιών περίπου το 20% των απορριμμάτων που απορρίπτουν σήμερα.
  • Διεκδίκηση μέσω Τοπικού Σχεδίου για καθ’ ύψος ανάπτυξη. Αποτέλεσμα : περισσότεροι όροφοι και εξοικονόμηση χώρων για πράσινο.
  • Περισσότεροι πεζόδρομοι και πλατείες, λιγότερα αυτοκίνητα. Προτείνουμε την άμεση εκπόνηση μελετών για επέκταση των πεζόδρομων και μονοδρομήσεις βασικών δρόμων εντός του παραδοσιακού οικισμού. Πεζόδρομος σημαίνει κίνηση πεζών, τουριστών καταναλωτών. Σημαίνει νέες επιχειρήσεις, εστιατόρια και χώρους αναψυχής στα οποία ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει έξω, ήσυχα με ασφάλεια και χωρίς καυσαέρια.
  • Υπογραφή από τον Δήμο μας του «Σύμφωνου των Δημάρχων» όπου  κάθε πόλη που υπογράφει το Σύµφωνο αυτό αναλαµβάνει τη δέσµευση να µειώσει τις  εκποµπές  διοξειδίου του άνθρακα κατά ποσοστό που  να υπερβαίνει το 20% έως το 2020, υπερβαίνοντας  δηλαδή τους  ενεργειακούς  στόχους της  ΕΕ για το 2020. Οι χρηματοδοτήσεις  της  ΕΕ, όπως οι πόροι των διαρθρωτικών ταµείων, πρέπει να διαδραµατίσουν σηµαντικό ρόλο και να διευκολύνουν την τοπική βιώσιµη ενεργειακή ανάπτυξη.
  • Αξιοποίηση ή και αλλαγή χρήσης του κεντρικού δημόσιου χώρου στάθμευσης.
  • Λειτουργία Καζίνο, επίσπευση κατασκευής Μαρίνας και Συνεδριακού Κέντρου με όρους «πράσινης ανάπτυξης».
  • Πιέσεις προς την πολεοδομία για την εκπόνηση μελέτης και προκήρυξης Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την δημιουργία Προμενάδας που θα γίνει σήμα κατατεθέν. Η Αγία Νάπα πρέπει να αποκτήσει παραλιακό μέτωπο με επιχειρήσεις, και κέντρα αναψυχής. Η περιοχή από το Λιμανάκι μέχρι την περιοχή Περνέρας, πρέπει να αξιοποιηθεί.
 
Όλοι Μαζί μπορούμε. Μαζί Προχωρούμε.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου