Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μερικές σκέψεις για την αναβάθμιση της επικοινωνίας του Δήμου


Η προβολή ενός δήμου είναι ένα θέμα πάντα επίκαιρο και ανεξάντλητο. Στο παρελθόν διάφορες προωθητικές καμπάνιες και ενέργειες προβολής του Δήμου Αγίας Νάπας έχουν εκπονηθεί με επιτυχία. Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και αναπτυσσόμενο παγκόσμιο επικοινωνιακό περιβάλλον, εμείς πρέπει διαρκώς να προσαρμοζόμαστε και να εξελισσόμαστε. Πρέπει να υιοθετήσουμε τις νέες μορφές έκφρασης και να προβάλουμε τον τόπο μας με μοντέρνες, καινοτόμες, καλαίσθητες  και στοχευμένες μεθόδους. Το επίπεδο προβολής του Δήμου επιβάλλεται να αναβαθμιστεί. Χρειάζεται καλός στρατηγικός σχεδιασμός, όραμα και υλοποίηση έργων κάτω από συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ένα αποτελεσματικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης παγκόσμια αποδεκτό είναι το λεγόμενο branding του τόπου. «Το Branding τόπου δημιουργεί ταυτότητες επώνυμων και δημοφιλών προορισμών εδώ και δεκαετίες. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει επισκέπτες, κέρδη και επενδύσεις σε πόλεις και χώρες παντού στον κόσμο»1. «Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια στρατηγική μάρκετινγκ και branding δεν σχετίζεται με τη διαφήμιση ή την πώληση, εφόσον ο χώρος δεν λειτουργεί ως «προϊόν». Είναι η δημιουργία και χρήση επικοινωνιακών εργαλείων προκειμένου μία πόλη, μία περιφέρεια ή μια χώρα να βελτιώσει την εικόνα και τη φήμη της, να προσελκύσει επισκέπτες, επενδύσεις ή νέους κατοίκους και να δημιουργήσει συναισθήματα ταύτισης και περηφάνιας στους υφιστάμενους κατοίκους. Παράλληλα περιλαμβάνει και την προσπάθεια αντιστροφής ή ακύρωσης των όποιων αρνητικών εικόνων»2. Έτσι και εμείς οι δημότες της Αγίας Νάπας οφείλουμε να αναζητήσουμε νέες στρατηγικές και τεχνικές στην προσπάθεια μας να βελτιώσουμε την εικόνα και τη φήμη2 του τόπου μας τόσο στο εξωτερικό όσο και στην ίδια την Κύπρο αλλά ακόμη περισσότερο στον ίδιο το δημότη.

Ο λόγος που πρέπει να αναπτύξουμε και εμείς μια στρατηγική branding για την Αγία Νάπα είναι για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους τουριστικούς προορισμούς που διαθέτουν παρόμοιο τουριστικό προϊόν. Πρέπει ο Δήμος σε συνεργασία με εξειδικευμένα γραφεία (ίσως με τη μέθοδο του διαγωνισμού) να δημιουργήσει το δικό του brand για να καθιερωθεί σαν ένας ποιοτικός προορισμός για όλες τις εποχές.

Μια επιτακτική ανάγκη των καιρών είναι και η εναρμόνιση της επικοινωνίας του Δήμου με το νέο πρότυπο καταναλωτή και τις νέες προκλήσεις επικοινωνίας που αναδύονται.  Εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του καταναλωτή τότε μπορούμε και να την επηρεάσουμε. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα κανάλια που θα βοηθήσουν στη διάδραση μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο. Ο Δήμος Αγίας Νάπας οφείλει όχι μόνο να υποβοηθά αλλά και να είναι ένα ενεργό μέλος της ανταλλαγής πληροφοριών στη διαδικτυακή κοινότητα.

Με βάση αυτά εισηγούμαστε τη δημιουργία εφαρμογής (application) για Smartphone (Android/iPhone) ηλεκτρονικού τουριστικού οδηγού. Ο καθένας (είτε τουρίστας είτε ντόπιος) θα μπορεί να κατεβάζει δωρεάν από το ίντερνετ την εφαρμογή αυτή όπου θα περιλαμβάνει χάρτη της Αγίας Νάπας, εστιατόρια, ξενοδοχεία, αξιοθέατα, ενημερώσεις για τρέχοντες δραστηριότητες κτλ. Πετυχημένο παράδειγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο αυτής της εφαρμογής είναι το AthensBook όπου ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει σε αυτό και να δει τι βρίσκεται γύρω του, σε τι απόσταση, αλλά και κριτικές άλλων χρηστών. Τέτοιες εφαρμογές συναντώνται πλέον σε πάρα πολλές πόλεις του κόσμου.

Πέραν όμως της αναβάθμισης της επικοινωνίας του δήμου με έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αυτονόητη πρέπει να θεωρείται η συνεχής στήριξη και διαφήμιση και στις ήδη καθιερωμένες εκδηλώσεις  του Δήμου μας (Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, Κατακλυσμός, Μεσαιωνικό Φεστιβάλ, Φεστιβάλ Νεολαίας).

Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως η πιο αξιόπιστη και καλή διαφήμιση είναι οι εμπειρίες ενός ευχαριστημένου επισκέπτη. Τη σημερινή εποχή της κοινωνικής δικτύωσης όλο και περισσότεροι κατά τη διαδικασία επιλογής προορισμού για τις διακοπές τους ανατρέχουν είτε στις εμπειρίες φίλων τους (facebook, twitter, flickr κτλ) είτε σε ιστοσελίδες με σχόλια προηγουμένων επισκεπτών (tripadvisor, blogs, wikitravel κτλ). Άρα αυτό που πάνω από όλα πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά, είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες με το πιο ζεστό μας χαμόγελο!



 1.       «Βranding τόπου, ένα αποτελεσματικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης παγκόσμια αποδεκτό, αλλά άγνωστο στην Ελλάδα!» του Δ. Μπρουσαλης, DASC Branding
2.      «Το μάρκετινγκ του Τόπου στην Ελλάδα: Η διδασκαλία και η πρακτική ενός πολυεπιστημονικού αντικειμένου» των ΑΛΕΞΙΟΣ ΔΕΦΝΕΡ, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παν. Θεσσαλίας / ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παν. Θεσσαλίας/ Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Παν. Θεσσαλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου